donderdag 20 november 2014

polentataart met groententopping

Een Delicious recept, en dan bedoel ik niet alleen dat dit een recept uit het Delicious magazine komt ! Het zachte, smeuïge van de polenta combineert heel goed met de gebakken groenten.  Ik heb het recept lichtjes aangepast.  Er zijn wat dingen weggelaten, zoals olijven, gemarineerde aubergine en bocconcini (ik zou niet weten waar ik die moet vinden) en wat dingen toegevoegd (zoals de room, mozzarella en wortelen).  Eigenlijk is dit een recept waar je veel kanten mee uit kan, je hoeft je niet aan de groenten / hoeveelheden te houden die ik heb gebruikt.


Ter voorbereiding snij je 2 wortelen, 1/2 courgette en 1/2 aubergine in niet al te grote blokjes.  Tevens snij je 1 rode paprika in fijne reepjes, alsook 1/2 rode ajuin en 3 knoflookteentjes zeer fijn.
Maak 1 liter groentenbouillon, die je mengt met 250 ml room.  Breng dit aan de kook, zet het vuur dan zachter en voeg geleidelijk aan, onder constant roeren, 225 gr polenta toe.  Laat dan de polenta dikker worden op een zacht vuur gedurende een 10 minuten.  Roer wel regelmatig.  Na een paar minuten voeg je een 100 gr geraspte kaas toe en een eetlepel Italiaanse kruiden.
Deze polenta doe je dan in een bakvorm (ingewreven met olijfolie met look en chili) van doorsnede ongeveer 26 cm.  Strijk hem glad en zet dan gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° (geen hete lucht oven !).
Ondertussen bak je de ajuin en knoflookteentjes in wat olijfolie.  Na een minuut voeg je 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder toe.  Meng alles goed, laat nog even bakken en giet er dan een scheut rode wijn bij.  Laat de alcohol verdampen en voeg dan de groenten toe.  Laat dit gedurende een 10-tal minuten bakken (de groenten mogen nog wat beet hebben).  Kruid dit ook met wat Italiaanse kruiden.
Een 10-tal minuten voor het einde van de baktijd van de polenta leg je ook een paar sneetjes Italiaanse ham in de oven (best op een met bakpapier beklede bakplaat).  Zo wordt de ham lekker krokant.
Haal de polentataart dan uit de oven, evenals de ham.  Leg de groenten op de taart, leg er een paar sneetjes mozzarella op en zet nog een paar minuten terug in de oven tot de mozzarella licht gesmolten is.  Bij het serveren leg je de sneetjes Italiaanse ham op de taart.

Je ziet, zeer eenvoudig te maken en je kan gerust wat variatie in de groenten brengen.  Of laat de Italiaanse ham weg en je hebt een lekkere vegetarische maaltijd.

Wat heb je dus nodig :

  • 2 wortelen
  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1/2 rode ajuin
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 liter groentenbouillon
  • 250 ml room
  • 225 gr polenta
  • 100 gr geraspte kaas (ik gebruikte Emmentaler)
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • scheut rode wijn
  • Italiaanse kruiden
  • een 5-tal sneetjes Italiaanse ham
  • enkele sneetjes mozzarella
  • olijfolie met look en chili
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen