woensdag 8 april 2015

geprakte wortelen met pistachenoten en Griekse yoghurt


Ottolenghi, elk recept van die mens is gewoon super ! Van simpele wortelen maakt hij in dit recept ook weer iets super lekker en speciaal.  Citroen geeft een licht zurige, frisse smaak aan het gerecht, harissa en look geven pit.  Ik vind het een sublieme combinatie en zal dit zeker vaker maken.  En als jij ook een wortelliefhebber bent, zou ik zeggen, ga ervoor, maak dit ook een keer !

BEREIDING :

Je hebt een 600 gr geschilde, in blokjes gesneden wortelen nodig.
Laat in een grote pan een 15 à 20 gr roomboter, samen met 1 eetlepel olijfolie, smelten op hoog vuur.
Bak hierin de wortelen gedurende een 6 à 7 minuten.
Voeg dan 200 ml groentenbouillon toe, verlaag het vuur naar halfhoog tot laag en zet een deksel op de pan.  Laat de wortelen zo een 25 minuten sudderen tot ze zeer mals zijn.
Ondertussen kan je de saus al maken.  Meng hiervoor 250 gr Griekse yoghurt met 1 eetlepel citroensap, geraspte schil van 1/2 citroen en een snuifje fleur de sel.
Wanneer je het deksel van de pan verwijdert en er toch nog vocht overblijft laat je de wortelen nog even verder sudderen zonder deksel tot het vocht zo goed als verdwenen is.  Hou de pan wel in 't oog zodat de wortelen niet beginnen aanbranden.
Ga dan even kort door de wortelen met een pureestamper.  Er mogen nog stukjes overblijven.  Doe er een snuifje fleur de sel, geraspte schil van 1 sinaasappel, 3 fijngesneden teentjes knoflook, 2 koffielepels harissa, geraspte schil van 1/2 citroen en een beetje zwarte peper bij.  Roer dit alles goed door elkaar.
Bestrijk een naan broodje (neen, niet zelf gemaakt) met de helft van de yoghurt saus en leg daarop de helft van de wortelen.
Verdeel er nog een 25 à 30 gr pistachenoten over.

Met deze hoeveelheid heb je voldoende voor 2 naan broodjes.

Wat heb je dus nodig :

  • 600 gr wortelen
  • 15 à 20 gr roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml groentenbouillon
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • geraspte schil van 1 citroen
  • fleur de sel
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 koffielepels harissa
  • zwarte peper
  • 2 naan broodjes
  • 50 à 60 gr pistachenoten

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Dat is het inderdaad ook. Echt lekker, maar ja 't is dan ook van Ottolenghi ... ;-)

      Verwijderen