woensdag 6 mei 2015

zucotto


Vandaag was het anti dieet dag.  Een dag naar mijn hart ;-) ! Een dag om te genieten van een lekker dessertje ...

Eén ding kan ik jullie verzekeren, schuldgevoelens komen er niet boven wanneer ik dit eet (voor zover die ooit al boven komen bij mij ;-)) ! Dit is gewoon een zalig lekker dessert.  Ja het is een caloriebom, ja er zit suiker in én volle room én mascarpone ... en dan !? Het leven is echt wel te kort om nooit eens te genieten van iets zoet.  Zolang we er niet in overdrijven, zie ik echt geen probleem.  Ik krijg het zelfs wat op mijn heupen van dat overdreven gezondheidsgedoe, ik vind echt dat we doorslaan.  OK, je moet je niet volproppen met fast food maar het tegenovergestelde vind ik ook niet goed.  Jezelf nooit eens iets gunnen, constant letten op alles wat je eet, waar zit hem dan nog het plezier ?

Ben je dezelfde mening toegedaan, ga er dan voor zou ik zeggen, maak dit dessert ook eens.  Je zal het je niet beklagen :-) ! Ik ben in ieder geval blij dat ik dit recept ooit eens heb gevonden.  Als ik het mij goed herinner stamt het nog uit de tijd toen "Komen Eten" nog leuk was, toen er nog mensen meededen die effectief konden koken en die niet enkel mediageil waren.

BEREIDING (4 à 5 pers) :

Je begint met 250 ml volle room samen met 50 gr poedersuiker op te kloppen tot yoghurtdikte.
Tevens klop je 3 eidooiers samen met 50 gr poedersuiker tot een luchtig mengsel.  Dit moet bijna wit van kleur zijn ! Hier voeg je 375 gr mascarpone aan toe en je mengt het goed door elkaar.
Ondertussen laat je 4 gr gelatineblaadjes in koud water weken en verwarm je 4 eetlepels amaretto en 4 eetlepels straffe koffie op een zacht vuurtje.  In dit amaretto / koffie mengsel los je de gelatine op.  Doe dit wel pas vlak voor je het gaat toevoegen aan het mascarpone mengsel, zodat het nog goed vloeibaar is.
Zoals gezegd, je voegt dus het amaretto / koffie mengsel toe aan het mascarponemengsel.  Meng dit goed door elkaar en voeg dan de opgeklopte room toe.  Spatel deze voorzichtig door de rest van het mengsel.
Verdeel over 4 à 5 potjes en laat minstens 45 minuten afkoelen in de ijskast.
Je roostert dan ook 125 gr amandelschilfers in een anti aanbak pan op niet te hoog vuur.  Blijf er zeker bij en roer regelmatig want de amandelschilfers verbranden snel !
Deze amandelschilfers voeg je, samen met chocoladeschilfers, toe aan het mengsel vlak voor het opdienen.

Wat heb je dus nodig :

  • 250 ml volle room
  • 100 gr poedersuiker (50 + 50)
  • 3 eidooiers
  • 375 gr mascarpone
  • 4 gr gelatineblaadjes
  • 4 eetlepels amaretto
  • 4 eetlepels straffe koffie
  • 125 gr amandelschilfers
  • chocoladeschilfers naar smaak

SMAKELIJK :-) !

8 opmerkingen:

  1. Hhhm, dit ziet er zó lekker uit!
    Écht heerlijk!
    Liefs Iep

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ziet er niet alleen zo uit, het is het ook ;-). Ik zou dit gerust elke week kunnen eten.

      Verwijderen
  2. Dit klinkt echt TE lekker. ;) zou het ook werken met agar agar want ik eet vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet toegeven dat ik nog nooit agar agar heb gebruikt. Ik heb even wat opgezocht en blijkbaar is de bindkracht van agar agar sterker dan van gelatine, dus moet je er minder van gebruiken. Volgens bepaalde sites zou het bij zuivelproducten zelfs beter werken. Langs de andere kant las ik ook dat het minder lang stijf blijft dan gelatine. Nu moet dit gerecht niet super stijf zijn (het moet wel wat mousse blijven) maar het mag natuurlijk ook niet waterig worden. Het is misschien wel een test waard ? Laat me in ieder geval iets weten als je het zo klaarmaakt, ik ben wel nieuwsgierig naar het resultaat.

      Verwijderen
  3. Peggy, dit ziet er ongelooflijk lekker uit!
    en ja, ik ga akkoord met jouw stelling dat we ons af en toe, en ook wel dagelijks, iets mogen gunnen van zoet!
    ik ga deze zeker proberen!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt groot gelijk! Ik denk er precies zo over. Ziet er weer heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat er nog wel veel mensen zo over denken maar dat velen het al bijna niet meer durven zeggen want dat is tegenwoordig precies een doodzonde, van zoet houden !

      Verwijderen