zaterdag 20 juni 2015

aardappel - za'atar soep met zure room


Morgen zou naar 't schijnt de zomer beginnen ...

Ik vind dat daar absoluut niet veel van te merken is, en als je het weerbericht hoort lijkt het net alsof we de zomer dit jaar overslaan en direct van de lente naar de herfst gaan.  Het heeft er alles van dat het weer zo'n typisch Belgische zomer zal worden, met slechts enkele zonnige, warme dagen.  Dagen waarop iedereen zich dan en masse naar de zee begeeft, uren in de file staat om dan eventjes naar de zee te kijken en terug te keren naar huis.  Dagen waarop er bijna zal gevochten worden om een plaatsje op een terras in de zon.  Dagen waarvan we uit de grond van ons hart hopen dat ze tijdens een weekend zullen vallen.

Zo'n weer betekent natuurlijk wel dat een lekker warm soepje nog steeds smaakt.

Dit soepje is er eigenlijk ook een beetje uit noodzaak gekomen.  Ik had nog oude aardappelen liggen, niet meer zo appetijtelijk uitziend en dus niet meer echt geschikt of smakelijk om op te eten.  Behalve in soep, lekkere aardappelsoep.

Restjes courgette, prei en aubergine kwamen voor deze soep ook nog van pas.  Zo ben ik weeral fier op mezelf dat deze groenten toch nog werden gebruikt en niet enkel lagen te wachten tot hun verhuis naar de composthoop !

Dit is dus in feite een bric-à-brac recept, maar wel een lekker, ook dankzij de toevoeging van za'atar.


BEREIDING (voor 1,5 ltr) :
Doe in een grote pot een klontje roomboter.  Bak hierin 1 in grove stukken gesneden ajuin gedurende een minuut.  Voeg er dan 2, in kleinere stukken gesneden, preiwit aan toe en laat deze even meebakken.
Kruid met 1 ietwat bol staande eetlepel za'atar.  Meng alles goed door elkaar.
Voeg er dan 1/3 courgette aan toe, 1/2 aubergine en 750 gr aardappelen.
Giet er 1,5 liter water bij, samen met 3 groentenbouillonblokjes, en breng dit aan de kook.
Van zodra het water kookt zet je het vuur lager en laat je verder pruttelen gedurende ongeveer 15 minuten.
Doe 200 gr zure room bij de soep en mix ze.  Kruid tenslotte nog wat bij met peper.

Wat heb je dus nodig :

  • roomboter
  • 1 ajuin
  • 2 preiwit
  • 1 eetlepel za'atar
  • 1/3 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 750 gr aardappelen
  • 1,5 liter water
  • 3 groentenbouillonblokjes
  • 200 gr zure room

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking:

  1. hmmm! Klinkt lekker ! Ik heb net ook nog eens een soepreceptje op de foto gegooid voor één dezer. Het is idd echt soepweer hé !

    BeantwoordenVerwijderen