woensdag 10 februari 2016

pasta met romige champignons - broccoli saus en knapperige kruidenpanko


Op de eerste dag van Dagen Zonder Vlees mag Ottolenghi de aftrap geven.  Tenslotte heeft hij toch 2 prachtige vegetarische kookboeken gemaakt, Plenty en Plenty More.  Beide boeken doen zo'n zin krijgen in vegetarisch eten door de mooie foto's en verrassende, smakelijke recepten.  Ik denk dat ze een stevige bron van inspiratie gaan vormen de komende weken.

Dit recept is op het eerste zicht in feite niet zo heel speciaal.  Pasta, broccoli, champignons, niet direct ingrediënten waarvoor je een ware zoektocht moet organiseren in alle supermarkten in de wijde omgeving.  Maar dan komt de verrassing, de knapperige kruidenpanko ! Zo eenvoudig maar toch zo speciaal.  Het geeft echt een extra toets aan dit verder "gewone" recept, het geeft het net dat tikkeltje meer.

Het was dus genieten vanavond en als elk recept dat ik ga testen de komende weken zo gaat smaken, dan vlieg ik door die dagen ;-) !

In het originele recept worden er gewone champignons gebruikt maar die zijn niet mijn dada.  Ik koos daarom voor eierdooierzwammen, zowat de enige soort champignons die ik dan nog enigszins lust.  Maar je bent dus vrij in je keuze van champignons, neem gewoon degene die jij het liefste eet.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Verhit een scheutje olijfolie in een pan, snij 150 gr eierdooierzwammen in iets kleinere stukjes en bak deze in de olijfolie tot ze lichtjes kleuren.
Voeg er dan 100 ml witte wijn, 1 laurierblad, een afgestreken eetlepel tijm en 1/2 koffielepel kristalsuiker aan toe.  Vraag me niet waarom die suiker, maar als Ottolenghi het zegt, dan luisteren we ;-).
Breng dit aan de kook en laat ongeveer tot een derde inkoken.  Roer er dan 250 ml volle room door.  Kruid met peper en een beetje fleur de sel.  Zet het vuur wat zachter om de saus warm te houden.
Ondertussen blancheer je 1 in roosjes verdeelde broccoli in gezouten kokend water gedurende 3 minuten.  Haal de roosjes uit het water met een schuimspaan en overgiet ze met koud water.
In hetzelfde water kook je 250 gr pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Neem kleine pasta met een leuke vorm, onder het motto "het oog wil ook wat".  Hou een beetje van het kookvocht opzij.
Rooster 20 gr panko mooi bruin in een anti aanbakpan.  Ga niet te ver lopen want dit gaat snel ! Doe de panko in een kommetje en voeg hier 2 zeer fijn gesneden teentjes knoflook, een goed handvol fijn gesneden peterselie en de rasp van 1 citroen aan toe.  Meng alles goed door elkaar.
Meng de broccoli voorzichtig door de saus en voeg ook de pasta toe en een beetje kookvocht.
Tenslotte strooi je er bij het serveren kruidenpanko over.

Wat heb je dus nodig :

  • olijfolie
  • 150 gr eierdooierzwammen
  • 100 ml witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 afgestreken eetlepel tijm
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 250 ml volle room
  • peper
  • fleur de sel
  • 1 broccoli
  • 250 gr pasta
  • 20 gr panko
  • 2 teentjes knoflook
  • handvol peterselie
  • rasp van 1 citroen

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen