donderdag 31 maart 2016

tuinbonen, erwtjes en little gemsla met parmezaanrijst


Ik zit nog altijd in veggie modus blijkbaar ;-).  Een beetje uit gewoonte door de afgelopen weken van Dagen Zonder Vlees denk ik, maar ook omdat ik het zo lekker vind.  Toen ik afgelopen weekend door kookboeken aan het bladeren was, op zoek naar gerechten voor mijn menu voor deze week, viel het mij na kookboek 2 opeens op dat ik alleen maar naar vegetarische gerechten zat te kijken, dat ik alles met vlees en vis direct oversloeg.  Ik moet blijkbaar gewoonweg "afkicken" ;-) !

Deze week hebben we dus nog altijd maar 1 keer niet-vegetarisch gegeten.  Ik heb dus nog wel wat vegetarische gerechten met jullie te delen.  Zoals dit recept om duimen en vingers bij af te likken.  Het is dan ook een Ottolenghi recept dus ja ...


BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak zo'n 400 à 450 ml groentenbouillon.
Snij verder als voorbereiding 3 teentjes knoflook fijn en 6 pijpajuintjes in schuine stukjes van zo'n 2 cm.  Snij ook 2 kropjes little gemsla in de lengte in vier.  
Zet een pan op een tamelijk hoog vuur.  Laat zo'n 25 gr roomboter smelten samen met een snuifje fleur de sel en 150 gr basmatirijst.  Roer alles goed door elkaar tot de boter gesmolten is.  Voeg er dan 450 ml kokendheet water bij, draai het vuur laag en laat afgedekt 10 minuten koken.  Neem daarna de pan van het vuur en laat nog 10 minuten afgedekt staan.
Ondertussen zet je een grote pan op halfhoog vuur en giet je er een flinke scheut olijfolie in.  Doe er de knoflook en de pijpajuintjes bij en bak ze zo'n 4 minuten (roer af en toe tot ze lichtgekleurd zijn).
Voeg er 300 gr lichtjes ontdooide diepvriestuinbonen aan toe en smoor ze gedurende zo'n 4 minuten.
Doe er dan 200 gr diepvrieserwtjes, 350 ml groentenbouillon, flink wat gedroogde tijm, een snuifje fleur de sel  en flink wat zwarte peper bij.  De groenten moeten zeker met bouillon bedekt zijn dus voeg eventueel nog wat meer toe.
Breng alles net tegen de kook aan en laat dan gedurende 5 minuten koken.  
Leg de little gemsla erbij en laat op een zachter vuur nog zo'n 7 minuten sudderen.
De bouillon zal ongeveer tot de helft inkoken.
Roer zo'n 75 gr parmezaan en een klontje roomboter door de rijst.  Doe er 2 eetlepels citroensap bij.
Voeg aan de groenten een goed handvol fijn gesneden verse munt toe.

Wat heb je dus nodig :
  • 400 à 450 ml groentenbouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 pijpajuintjes
  • 2 kropjes little gemsla
  • 25 gr roomboter + extra
  • fleur de sel
  • 150 gr basmatirijst
  • 450 ml water
  • olijfolie
  • 300 gr diepvriestuinbonen
  • 200 gr diepvrieserwtjes
  • gedroogde tijm
  • zwarte peper
  • 75 gr parmezaan
  • 2 eetlepels citroensap
  • handvol verse munt

SMAKELIJK :-) !

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen